Intern/change

Waarom marketeers intern beter moeten communiceren

Kari-Anne Fygi, redactie | 23 augustus 2016, 15:55

De rest van het bedrijf heeft niet altijd goed zicht op wat het marketingteam doet.

Volgens een studie van Amerikaans onderzoeksbureau Research Now blijkt dat marketeers vooral als uitvoerend worden gezien, en niet zozeer strategisch. Daarnaast worden ze ook gezien als niet zulke goede probleemoplossers en krijgen ze een matige voldoende als het om communicatie gaat.

Voor het onderzoek werden 1.375 niet-marketeers van Amerikaanse bedrijven (met meer dan 50 medewerkers) met een marketingafdeling ondervraagd.

Wat kwam er verder uit?

- 84 procent gaf aan marketing als een waardevol onderdeel van de business te zien, maar niet zo waardevol als sales (92 procent), productie/operations (86 procent) of IT (86 procent). Slechts 2 procent gaf aan dat marketing geen of weinig effect heeft op de business.

- 53 procent is van mening dat effectieve communicatie een marketingonderdeel is.

- 34 procent vindt dat marktonderzoek een belangrijke marketingactiviteit is, maar 18 procent meent dat consumentendata-analyse in de topvijf van activiteiten staat.

- 56 procent vindt creativiteit een sterk punt van marketeers.

- 47 procent is van mening dat hun marketingafdeling goed is in het oplossen van problemen.

Minder gezien door het bedrijf

Volgens het onderzoeksbureau laat het onderzoek zien dat dat er een gebrek aan kennis is over de verantwoordelijkheden van een marketingteam. De meeste marketeers bijvoorbeeld zorgen voor strategie en gebruiken standaard insights gebaseerd op data. En dat wordt minder gezien door de rest van het bedrijf.

Marketingteams zijn vooral bezig met de consument en verwaarlozen de interne communicatie, de belangrijke stakeholders daargelaten. Marketeers moeten zich dus meer bewust worden van hoe andere collega&;s en afdelingen over de hun werk denken. Want, zo waarschuwt Research Now, het gebruik aan ‘marketingbewustzijn’ kan op termijn het product schaden.

55 procent van de ondervraagden bijvoorbeeld gelooft dat marketing goed samenwerkt met research en development, een gebied waar marktkennis juist waarde aan het product kan toevoegen. 52 procent geeft aan dat hun marketingafdeling goed met de klantenservice samenwerkt.

Uit het onderzoek blijkt de andere afdelingen behoefte hebben aan een effectievere samenwerking met de marketeers. 80 procent van de ondervraagden ziet graag dat het marketingteam effectief samenwerkt met de klantenservice, 81 procent wil dat het effectief met R&D  samenwerkt.

De oplossing? Natuurlijk het welbekende afbreken van de silos, maar ook meer aandacht besteden aan de interne communicatie. Dus ook intern het marketingverhaal beter vertellen.

Bron:

Meer in channel Intern/change
Van onze partners
Whitepapers
Blijf op de hoogte