PR & Reputatie

Data sociale media voorspellen tegenvallende uitslag Wilders en winst voor VVD

Gastblogger | 14 maart 2017, 10:55

De VVD wint morgen met 25 zetels. Wilders’ PVV gaat met 16 zetels een tegenvallende uitslag tegemoet – heeft Clipit becijferd. Paul van der Zijde, analist bij Clipit, licht toe:

Op basis van monitoring van de politieke partijen op sociale media is het mogelijk om een voorspelling te doen van de zetelverdeling na 15 maart. Clipit deed dit eerder bij de verkiezingen van 2010 en was toen nauwkeuriger dan de peiling van Maurice de Hond. Na de onverwachte Brexit en verkiezingswinst van Trump barstte de discussie over de nauwkeurigheid van traditionele peilingen los. Met behulp van big data berekenen we de PR-waarde en zetten deze om in aantal zetels.

Winnend verliezen

Oranje-aanvoerder Frank de Boer verwoordde het na een gewonnen wedstrijd ooit zo: ‘Ik wil liever slecht spelen en winnen, dan winnend verliezen.’ Die uitspraak beschrijft de uitslag van deze verkiezingen voor de VVD perfect. De partij verliest 16 zetels, maar blijft wel de grootste in de Tweede Kamer. Mark Rutte krijgt als premier veel media-aandacht en de VVD investeert flink in advertenties in de landelijke dagbladen. Op de valreep is er dan ook nog de Turkije-rel, die Rutte in staat stelt zich op te stellen als de daadkrachtige premier. Dat is goed voor 25 zetels, voor Rutte een prima uitgangspositie om in het Torentje te blijven zitten.

Bumor

Geert Wilders koos er in de aanloop naar de verkiezingen voor om vrijwel alle debatten met collega-lijsttrekkers te mijden. Die strategie van schaarste leek lange tijd te werken, maar nu blijkt Wilders er toch iets te ver in doorgeschoten te zijn. Overal waar Wilders wegbleef, liet hij Rutte en vooral Buma de ruimte om de rechtse kiezer een alternatief te bieden. Met zijn weet CDA-lijsttrekker Buma vijf zetels te winnen en haalt hij, net als D66’er Pechtold, Wilders in. Het CDA krijgt in de nieuwe kamer 18 zetels, D66 stijgt zelfs naar 19.

Jessias op links

De strijd tussen de linkse partijen wordt gewonnen door GroenLinks van Jesse Klaver. Zijn partij heeft momenteel 4 zetels, dat worden er na woensdag 14. Klaver kan dus met een gerust hart gaan slapen, waar Lodewijk Asscher slapeloze nachten zal krijgen van de verkiezingsuitslag. De PvdA krijgt de peperdure rekening van het regeren met de VVD gepresenteerd in de vorm van een verlies van 25 zetels. Aanvankelijk zorgde de interne strijd met Samsom nog voor veel media-aandacht, maar Asscher heeft dat momentum niet vast kunnen houden. Door de weken heen zakte de PvdA gestaag in onze metingen, waardoor de partij nu genoegen moet gaan nemen met een bijrol.

FOTO: ANP

Social data als onderzoeksinstrument

Voor de prognose van Clipit wordt de PR-waarde gebruikt die elke partij weet te behalen. De PR-waarde drukt de impact van media-aandacht voor een merk of persoon uit in euro’s. Hierbij wordt onder meer rekening gehouden met het aantal mensen dat een bericht leest, de kosten van een advertentie, het sentiment van het bericht en hoe prominent je merk naar voren komt.

De PR-waarde wordt vervolgens uitgedrukt in zetels. Stel de PR-waarde over alle partijen samen is 200 miljoen, en die van de VVD is 40 miljoen, dan is dat 20 procent van de totale PR-waarde. Dat wordt teruggerekend naar een aantal zetels: 20 procent van alle zetels is 30 zetels, dus de VVD zou in dit voorbeeld 30 zetels krijgen.

Over de auteur

Gastblogger
Adfo Groep plaatst regelmatig interessante gastblogs over het vak. Wilt u ook een vakinhoudelijke bijdrage leveren? Neem dan contact op met de redactie (redactie@adfogroep.nl) Lees meer over Gastblogger

Reacties op dit artikel (0)

Comment author avatar

Gerelateerde items tweede kamerverkiezingen Vvd Pvv

Meer in channel PR & Reputatie

Van onze partners

Whitepapers

Blijf op de hoogte


Populaire blogs