Mensen & Carrière

Is Kevin Roberts een domoor?

Vincent Mispelblom Beyer, blogger | 3 augustus 2016, 9:54

Wordt de discussie over seksegelijkheid wel genuanceerd gevoerd?

Kevin Roberts, de Executive Chairman van Saatchi&Saatchi, werd onlangs op gestuurd vanwege zijn over de seksegelijkheid in zijn bedrijf. Hoewel vrouwen daar procentueel gezien ondervertegenwoordigd zijn in het management, wil hij daar geen woord meer aan vuil maken: “the fucking debate is all over”.

Als we ons niet verder in de woorden van Roberts verdiepen dan het bovengenoemde citaat, kleuren bij ons de wangen rood van politiek correcte verontwaardiging. Lezen we toch nog even verder, dan zien we dan Roberts’ punt verder gaat dan het lijkt.

Want wat zegt hij? Dat er wel degelijk een verschil is tussen mannen en vrouwen. En dat vrouwen in zijn bedrijf de keuze maken om op de werkvloer werk te maken, in plaats van over te gaan op het managen van mensen en zaken. Roberts zegt dat de drijfveer voor roem, macht en geld meer bij mannen zit dan bij vrouwen. Vrouwen zoeken verbinding en samenwerking, iets dat in de huidige snel veranderende wereld wel eens veel nuttiger kan zijn dan de dinosaurusachtige zucht naar aanzien. Aldus Roberts.

Nu zitten we ineens op een heel ander spoor. Niks domme vrouwtjes die het management niet aankunnen, maar domme mannetjes die nog in het stenen tijdperk leven! En dan mag je nu zelf bedenken wie de toekomst heeft……

Van het idee dat vrouwen en mannen misschien helemaal niet gelijk zijn, schiet menigeen in een kramp. Sterker nog, Roberts werd als een kleine jongen de klas uitgestuurd en zit zich nu thuis af te vragen wat hij fout heeft gedaan.

Domoor! Als hoge baas van een reclamebureau had hij moeten weten dat lang niet iedereen buiten de box wil denken. Dat hij gehouden is aan het doen van politiek aanvaarde uitlatingen.

Die de discussie over gelijkheid overigens geen meter verder brengen.

Over de auteur

Vincent Mispelblom Beyer
Headhunter voor reclamebureaus en adverteerders; bemiddelaar voor werkzoekenden; coach voor iedereen in advertising. Lees meer over Vincent Mispelblom Beyer

Reacties op dit artikel (7)

Comment author avatar
Avatar

M Vissers

(3 augustus 2016, 13:13)
Die hele PC-discussie over gelijkheidsdenken begint absurde vormen aan te nemen. Vroeger veel gelachen om Monty Python, maar inmiddels ben ik van mening dat we leven in een Monty Python-wereld waarin verdomd weinig wordt gelachen. Vrijwel alles wordt in een PC-jasje gegoten en bijna niemand kan nog een scherpe mening hanteren of zo iemand wordt kallt gestellt.... Mensen zijn zo snel gekwetst en vinden dat ze' beschermd' moeten worden... treurige ontwikkeling..
Avatar

M. Vissers

(3 augustus 2016, 13:19)
Die hele PC-discussie over gelijkheidsdenken begint absurde vormen aan te nemen. Vroeger veel gelachen om Monty Python, maar ben inmiddels van mening dat we in een Monty Python-wereld leven waarin verdomd weinig wordt gelachen. Een scherpe mening geven kan dus al reden zijn om kallt gestellt te worden, altijd wel ergens iemand die gekwetst is en eist 'beschermd' te worden. Treurige ontwikkeling....
Avatar

Inge Ligthart

(4 augustus 2016, 8:39)
Vrouwen zoeken geen macht maar verbinding en samenwerking... Dat is dezelfde tegeltjeswijsheid als 'mannen zijn nou eenmaal jagers en vrouwen verzamelaars'.
De bureauwereld is zo'n het laatste bastion van seksisme (en racisme). In het jaar waarin meer vrouwen namens NL naar de Olympische Spelen gaan, meer meisjes dan jongens een universitaire studie doen en, als Clinton geen fouten maakt, maar liefst drie wereldmachten bestuurd worden door vrouwen zijn de uitspraken van Roberts en Mispelblom Beyer echt crap.
Vrouwen zijn intrinsiek net zo intelligent, ambitieus en ondernemend als mannen. En niet alleen maar zorgzaam en verbindend. Het 'probleem' ligt niet bij de vrouwen maar bij de ouderwetse en extreme machocultuur in bureaus. Die bestuurd worden door (witte) mannen. Met een mannennetwerk, mannengrappen en een mannelijk wereldbeeld. Daar zit het probleem. Dat zo'n beetje in alle industrieën is/wordt opgelost, behalve bij reclamebureaus.
Avatar

Vincent Mispelblom Beyer

(4 augustus 2016, 9:15)
http://www.flexfirm.nl
beste Inge,
De derde alinea van de blog eindigt niet voor niets met "aldus Roberts". Ik citeer hem, schaar me niet achter hem. Wel neem ik het voor hem op omdat ik vind dat hij andere dingen zegt dan waarvoor hij in de pers wordt veroordeeld.
We zitten in de reclame met een probleem op het gebied van diversiteit (ik schreef daar al eerder over) en seksegelijkheid. Iedereen die in de openbare discussie een oprechte bijdrage levert verdient het gehoord te worden, en niet direct de klas uitgestuurd te worden. Dát is mijn betoog.
Avatar

Jamin

(4 augustus 2016, 10:28)
Inderdaad. Politiek correct, dat is die hele emancipatie. Weg ermee, met die emancipatie. Als een gekwalificeerde vrouw in deze tijd nog steeds niet de top haalt, dan ligt het aan haar en nergens anders aan. I.i.g. niet aan ongeëmancipeerde mannen. Genoeg positief gediscrimineerd! Maar ja, het is zo lekker makkelijk om vanuit een slachtofferrol te zeuren, en naar die rotkerels te wijzen, hè dames... Het moet maar eens gezegd worden!
Avatar

gnaues

(4 augustus 2016, 10:50)
werken vrouwtjes als inge tegenwoordig in de reclame? brrrrrrrrr....

Gerelateerde items Kevin Roberts seksegelijkheid

Meer in channel Mensen & Carrière

Van onze partners

Whitepapers

Blijf op de hoogte


Populaire blogs