Mensen & Carrière

16 namen voor professionals in ons vak, maar wat is de beste?

Rocco Mooij, redactie | 30 november 2017, 10:29

[POLL] Communicatieprofessional, PR-prof, communicado? Zeg het maar!

Communicatieadviseur, communicatiemanager, woordvoerder, voorlichter, senior vice president Corporate Communications – het wemelt van de functies in de communicatie. 

Maar wat is nu de beste overkoepelende term?  Een naam om trots op te zijn als je op een verjaardagsfeestje de vraag krijgt: ‘hé, wat doe jij eigenlijk?’ 

Op communicatieonline is communicatieprofessional de meest gebruikte term. En dat geldt ook voor beroepsvereniging Logeion – ook daar kiezen ze analoog aan vakgebieden als HR en IT voor de toch wat obligate toevoeging ‘professional’. Maar het bekt niet lekker en is erg lang. 

En vindt een woordvoerder op het ministerie van Sociale Zaken zichzelf ook een communicatieprofessional? Of de directeur van een PR-bureau? En een webredacteur? 

We vroegen vakgenoten om hun mening, zetten de alternatieven op een rij en laten het aan de stem des volks over. U mag kiezen (zie onderaan). Welke wordt het?

1. Communicatieadviseur

Klinkt goed. Gewichtig wel. Maar als iedereen iedereen adviseert, wie doet dan het werk?

2. Communicatiemanager

Te beperkt. Want het schijnt dat er ook mensen zijn in organisaties die niet managen. 

3. Marcomadviseur 

‘Om de opening naar marketing open te houden’, aldus een vakgenoot. Want we integreren. Of gaan integreren. Of willen integreren. Hmm. Maar niet overal en niet overal even snel. En dat ‘adviseur’….

4. Communicado

Die horen we – gelukkig? - steeds minder. In zwang in hele specifieke (en niet zo heel lucratieve) communicatieniches. Klinkt wel heel goed in plat Haags of Rotterdams. Communicadeau. In de hoofdstad krijgen ze het niet uit hun bek. Heeft ook wel iets Groenlinkserigs. Bij Wakker Dier werken drie communicado’s (1 fte) . Communicado’s aller landen verenigt u. Yes! Het doet Van Ruler aan Fokke en Sukke denken. Hé, jij doet toch communicatie? Zeg dan eens wat.

5. Communicator

Misschien meer iets voor de interne communicatiespecialist bij een technisch installatiebedrijf.  Of een woordvoerder bij ProRail? Of nee, nog beter: als de robotisering ook dit vak heeft bereikt. ‘Wetenschappers zijn erin geslaagd  een communicator zelfstandig advies te laten geven.’ Het meervoud klinkt nog erger. Communicatoren. Communicators.  Maar hé, de keuze is aan u.

6. PR-man/vrouw 

Hier moeten we toch even wat langer bij stilstaan. Er zijn namelijk nog overzeese gebiedsdelen waar mensen wonen die PR een beter woord voor communicatie vinden dan …communicatie. Interessant. Vroeger was public relations niets anders dan stakeholdermanagement. Inmiddels staat PR voor publiciteit. Punt. Draagvlakbijeenkomsten met verhitte buurtbewoners, interne motivatiesessies: wij vinden de PR-m/v daarvoor minder geschikt. Maar in de ons omringende landen zoals Engeland, Duitsland denken ze daar heel anders over. ‘Wass machst du? Ich bin ein PR-profi!’ Journalisten gebruiken die term trouwens ook graag, al is het woord dan pejoratief  bedoeld – ‘de topman bracht zijn PR-man mee’.  Nou, dan weet je het wel.

7. Commprof

Tja. Het is kort. Je kunt het goed wegkoppen. Verder klinkt het vooral als een collega van wie je pas na een jaar in de gaten hebt dat zijn functie is opgeheven. ‘Hé. waar is commprof?’ Of het andere uiterste: als een gepromoveerde communicatiewetenschapper die iets heel onbeduidends onderzoekt.

8. PR-functionaris

Er is vast nog wel een vergeten overheidsdienst – iets met voedsel of waren -  waar men zojuist een nieuwe vacature heeft uitgeschreven voor een ‘PR-functionaris’. Die valt dan onder het hoofd In- en Externe Betrekkingen. Interessant is dat het woord ‘communicatiefunctionaris’ totaal nergens op slaat. Maar u mag ook gewoon hier op stemmen.

9. Communicatie-expert

In Vlaanderen niet ongebruikelijk. Op zijn Vlaams uitgesproken expért – dus met r en t – klinkt het best dwingend. Hier in Nederland roept het woord vooral associaties op met iemand die zorgt dat je telefoon of de wifi het weer doet.

10. Communicatiedeskundige

Niet doen, aldus een van de ondervraagde vakgenoten. Er zijn er namelijk heel veel in dit vak die niet zo deskundig zijn. Dat vinden wij stellig geformuleerd. Maar wat wel klopt: het woord schept net wat meer verwachtingen dan communicatieprofessional. ‘In de boardroom viel het stil. Daar kwam de communicatiedeskundige binnen.’ Zie ook: strateeg.

11. PR-professional

Zie PR-m/v

12. Communicatieprofessional 

We gebruiken ‘m met frisse tegenzin op communicatieonline. Omdat het woord eigenlijk niet  in een kop te proppen valt. Waarom hebben wij geen lekker bekkend woord als ‘marketeer’ of – ook fijn en lekker arrogant -  creatief?  Het woord communicatieprofessional blijkt onder vakgenoten toch redelijk in de markt te liggen. Nuchter, Nederlands, generiek. Ook Betteke van Ruler kiest na ampel beraad voor communicatieprofessional. Want: ‘in toenemende mate houden comprofs (!) zich bezig met kaders maken voor de communicatie, met luisteren, met het verbinden van mensen en het coachen van medewerkers. Ik noem het vakgebied daarom veel liever communicatiemanagement. Dan is logischerwijs een communicatieprofessional iemand die  dat managen vorm geeft.’  Het probleem blijft: echt warm wordt niemand van het woord.  ‘Het  veronderstelt dat er ook communicatieamateurs zijn. En zo noemt niemand zich.’ 

13. Communicatiestrateeg
Ons vak vraagt om allround, gezaghebbende en strijdbare ambachtsmannen en vrouwen. Die de ‘communicatie-cavalerie’ succesvol kunnen leiden in deze oorlog om erkenning en herwaardering van de feiten en de controleerbare waarheid. Kortom, om communicatiestrategen.

14. Voorlichter

Te Haags, te overheid, te beperkt – en vooral volkomen onrealistisch. Maar ook hier mag u iets anders van vinden. We stemmen immers anoniem

15. PR Pro

‘Ik had altijd een beetje een hekel aan PR pro maar ik merk dat deze term internationaal by far het meeste gebruikt wordt’ – aldus een vakgenoot die werkt bij een hele grote internationale onderneming. Goed voor je internationale carriere dus, PR Pro. Verder staat het wat Vindicat, maar dat vinden wij.

16. Comms pro

Jawel, die bestaan ook. Ze werken op de Zuidas mogen nooit iets zeggen tegen media of medewerkers - vanwege strenge beursregels. En ze gaan pas naar huis als hun CEO het pand verlaten heeft.

Maak hier je keuze. Alternatieven kun je kwijt in het reactieveld.

Foto: bakhtiarzein / 123RF Stockfoto

 

Dit is de beste overkoepelende naam voor professionals in het vak

Over de auteur

Rocco Mooij
Extern adviseur voor het domein Communicatie Adfo Groep, Lees meer over Rocco Mooij

Reacties op dit artikel (17)

Comment author avatar
Avatar

Lukas Burgering

(30 november 2017, 13:29)
Communicatiespecialist
Avatar

Mariska

(30 november 2017, 14:40)
Dat vind ik zelf ook nog wel lastig. Want er zijn ook verschillende specialisaties, maar ook generalisten. Er zijn medewerkers en adviseurs en managers. etc. En als adviseur adviseer ik niet alleen maar. Dus in die zin past professional denk ik toch het best, al zou ik liever een NL woord ervoor hebben. Specialist is idd ook nog een interessante optie, maar geldt dat dan voor alle rangen en standen in het vak? Lastig!
Avatar

Jennifer Delano

(30 november 2017, 14:41)
Ik blijf mezelf toch een pr agent noemen. Het organiseren van public relations.. is toch precies wat ik doe.
Avatar

.ben warner

(30 november 2017, 17:54)
Wat is er mis met communicator? Het is neutraal. We kennen toch ook lectoren, mentoren, sensoren, rectoren, detectoren, vectoren.
Avatar

Monique Tersteeg

(30 november 2017, 21:23)
Waarom nemen we niet gewoon een heel nieuw woord:
Communaaf (spil in de communicatie)
Avatar

Marie-Christine Reusken

(30 november 2017, 21:40)
Is communicatieregisseur een alternatief?
(Doel van communicatiebeleid is veelal om meer regie te voeren op de communicatie van een organisatie, binnen en buiten.
Avatar

Christel Berkhout

(1 december 2017, 9:58)
Ja, als je vraagt naar de overkoepelende term, dan ga ik voor communicatieprofessional. Laat niet onverlet dat het benoemen van specialismen helpt om collega's te laten weten waar ze jou (in agile teams) voor kunnen inzetten: online communicatiespecialist, webmaster, facilitator, persvoorlichter, interne communicatiespecialist, reputatiemanager etc.
Avatar

denis

(1 december 2017, 10:49)
12% die voor strateeg kiest (als overkoepelende naam!) doet vermoeden dat we ons in elk geval geen zorgen meer hoeven te maken over de te grote bescheidenheid in het vak.
Avatar

Quita Ruffle

(1 december 2017, 15:23)
comcommer lijkt me leuk
Avatar

Edwin van de Haar

(1 december 2017, 15:43)
wat je ook kiest, alles is beter dan "Extern adviseur voor het domein Communicatie" :-)
Avatar

Matthijs Mazereeuw

(1 december 2017, 21:39)
Op de Hogeschool Rotterdam leren we iets nieuws: Wij leren om een Smart Connector te worden. Officiele betekenis: "Iemand die mensen/partijen verbindt, waarbij waarde wordt geëerd door het uitwisselen van data, informatie, kennis, ervaring en/of emotie en die met behulp van interactie (smart connecting). Situatie creëren die interacties verbeter. "
Avatar

Fred Vermeulen

(2 december 2017, 17:52)
praatpaal
Avatar

Wilbert Ransz

(4 december 2017, 10:34)
Generalisten in de communicatie zijn een uitstervend ras. In een tijd van steeds verdere specialisatie binnen de communicatie, is het bedenken van één overkoepelende naam daarom een volstrekt zinloze bezigheid.
Avatar

MJ

(4 december 2017, 17:56)
waar zit die 'vind ik leuk' button? Comcommer :-)

De auteur heeft ook een buitengewoon interessante functietitel... Ik ben woordvoerder. Minder Haags dan voorlichter ;-)
Avatar

Belle

(18 december 2017, 8:18)
Kennelijk weinig mensen hier die de communicatie managen en/of een opleiding hebben gevolgd bij Van der Hilst. Daar heet de opleiding toch echt communicatiemanagement, het managen (regelen) van de communicatie.
Avatar

Marjan Schaapman

(10 januari 2018, 15:08)
Waarom staat er geen 'communicatiespecialist' in dit rijtje? Want eigenlijk vind ik dát de beste term: iemand die specialist is / gespecialiseerd is in communicatie.....

Gerelateerde items Communicatie

Meer in channel Mensen & Carrière

Van onze partners

Whitepapers

Blijf op de hoogte


Adfo Events

Populaire blogs