PR & Reputatie

Communicatie-experts: Radio 538 blundert na mislukte grap met Maan

Redactie | 4 december 2017, 13:35

Radio 538 is onder vuur komen te liggen na een mislukte grap van Frank Dane die een streaker afstuurde op zangeres Maan de Steenwinkel tijdens een liveoptreden. De Voice of Holland-winnares barstte in tranen uit.

 

 

Het incident had plaats op 17 november, maar explodeerde dit weekeinde nadat onder anderen zanger Tim Knol op Twitter zijn ongenoegen deelde over de actie. ‘Ongelooflijke prutsers’, tweette hij.

 

De communicatie van Radio 538 tekende zich door radiostilte, hoewel Twitter los ging.

 

 

 

 

 

Volgens Koen van Tankeren, adviseur crisiscommunicatie bij Sabel Communicatie, heeft Radio 538 ‘een prachtige kans laten lopen’ om direct en radicaal afstand te nemen van de denigrerende en wellicht strafbare actie van Frank Dane.

 

Van Tankeren: ‘Daarmee had 538 een statement kunnen afgeven dat ze gangbare fatsoennormen respecteren en een veilige werkomgeving garanderen voor artiesten en eigen werknemers.’

 

Dat ze dit niet hebben gedaan – kennelijk in de hoop dat het zou overwaaien - is volgens Van Tankeren een blunder van de eerste orde die nu ook het management wordt aangerekend en funest is voor het imago

 

Hij vindt het bovendien onverstandig dat Maan vandaag wederom in de uitzending van Dane kwam om een verklaring te geven. ‘Daarmee stralen 538 en de DJ nog eens extra hun onaantastbaarheid uit, aldus van Tankeren.

 

Ook crisisexpert Ingrid van Frankenhuyzen  vindt de reactie van 538 tekenend voor hoe in dit soort #metoo-gevallen wordt gereageerd.

 

Dat begint meestal met ontkennen – wat nogal lastig was in dit geval – en bagatelliseren: “We halen altijd geintjes en pranks uit met bijvoorbeeld een omgezaagde boom’.

 

Van Frankenhuyzen: ‘Dane vervolgde met de verklaring wat hij zelf had gedaan, nadat hij zag dat het niet volgens plan liep. “Ik ben naar je toegelopen”. Ook zei hij dat hij hoopte vriendjes te kunnen blijven.’

 

Het probleem, volgens Van Frankenhuyzen, is dat het om hemzelf gaat. ‘Hij bood uitgebreid zijn excuses aan, maar het was slimmer geweest te beginnen met empathie.’

 

Van Frankenhuyzen vindt dat de kwestie met Maan tekenend is voor de #metoo-beweging: de onveiligheid in situaties waarin een ander de macht heeft en die seksueel misbruikt. 

 

‘Dat slachtoffers nu online hun eigen macht kunnen organiseren, brengt nu al maatschappelijk verandering tot stand.’

 

Lees morgen op CommunicatieOnline het achtergrondverhaal van Ingrid van Frankenhuyzen over communicatie en #metoo

Foto: ANP KIPPA JEROEN JUMELET

 

Over de auteur

Reacties op dit artikel (1)

Comment author avatar
Avatar

Anja G.

(4 december 2017, 23:09)
Is Frank Dane en 538 gek geworden of zo?
Ik heb niet goed begrepen in welk radioprogramma dit was, maar ik hoor Frank Dane vaak bij Evers Staat op, als vervanger van Edwin Evers. Dit zou Edwin NOOIT gedaan hebben.
Voor mij sluit Frank Dane zich hierdoor voor altijd uit presentator van het geliefde programma van Edwin Evers.
Domme Frank, nog steeds niets geleerd ??

Gerelateerde items Radio 538

Meer in channel PR & Reputatie

Van onze partners

Whitepapers

Blijf op de hoogte


Adfo Events

Populaire blogs