PR & Reputatie

Gemeenteraad Heerenveen huurt eigen verslaggever in

Jasper Mulder, redactie | 17 februari 2015, 15:43

Redacteur moet gat opvullen dat lokale journalistiek laat vallen.

De gemeenteraad van Heerenveen huurt een eigen verslaggever in die stukken schrijft over de vergaderingen van de raad. De Friese politici willen hiermee het gat opvullen dat is gevallen nu de regionale journalisten de raadsvergaderingen nauwelijks meer bezoeken.

Proef

Iedere raadsvergadering is redacteur José vandeHoef aanwezig, gisteren voor het eerst. Haar artikelen worden geplaatst op  en dienen als materiaal voor lokale media zoals de Heerenveense Courant.

Het gaat vooralsnog om een proef. Tegen de zomer wordt die geëvalueerd.

Onafhankelijk

De fracties gaan niet over de inhoud, zo is afgesproken, hoewel het CDA de onafhankelijkheid van een ingehuurde verslaggever evengoed meldt Leeuwarder Courant.

Vier jaar geleden schakelde de gemeente Renswoude ook al een journalist in om de raadsvergaderingen te verslaan, iets waarmee het inmiddels is gestopt. De journalistenvereniging NVJ sprak toentertijd van een ‘alarmerende’ actie die niet het juiste antwoord was op de verschraling van de regionale journalistiek.

Verontrustend beeld

Die verschraling is de afgelopen jaren alleen maar verder toegenomen. Vorige week nam minister Ronald Plasterk het rapport ;Nieuwsvoorziening in de regio 2014&; in ontvangst.

Het onderzoek schetst een verontrustend beeld. Terwijl de onafhankelijke lokale media van doorslaggevend belang zijn volgens raadsleden, neemt de kwantiteit en kwaliteit van berichtgeving over de gemeente in hun ogen af. Hierdoor staat de maatschappelijke functie van de journalistiek onder druk. Zie ook de infographic:

 

Over de auteur

Jasper Mulder
Journalist voor CommunicatieOnline, MarketingOnline, Adformatie.nl en de bijbehorende magazines. Lees meer over Jasper Mulder

Reacties op dit artikel (1)

Comment author avatar
Avatar

Piet van Dijk

(13 april 2015, 9:51)
Niet overal is de situatie zo dramatisch. Bij de gemeenteraad Soest (provincie Utrecht) zitten gewoonlijk vier verslaggevers: van AD Amersfoortse Courant, van de Gooi & Eemlander, van de Soester Courant en van Radio Soest. Daarnaast verschijnt in Soest nog het weekblad Soest Nu dat gemeentelijke persberichten plaatst. En de concurrende commerciële omroep RTV Soest gaat binnenkort commissievergaderingen live verslaan.

Gerelateerde items Heerenveen

Meer in channel PR & Reputatie

Van onze partners

Blijf op de hoogte


Adfo Events

Populaire blogs