Social

Kamerleden kijken op Twitter niet om naar 'gewone burger’

, redactie | 6 maart 2014, 11:33

Kamerleden willen een dialoog met burger via Twitter aangaan, zeggen ze. Tegelijkertijd volgt nog geen 1% van de parlementariërs ‘gewone burgers’.

Dat is een van de opmerkelijke uitkomsten van een  onderzoek dat  Weber Shandwick vanavond presenteert, maar al in bezit is van Communicatie.

Twitter is goed geland in Den Haag, blijkt uit de cijfers. Amper vijf jaar nadat Twitter voet aan Nederlandse bodem kreeg, hebben 139 Tweede Kamerleden een Twitter-account. 

Elkaar volgen

Hoewel een  groot aantal van hen aangeeft Twitter belangrijk te vinden om met burgers in gesprek te treden, doen zij daar niets aan. Kamerleden volgen vooral elkaar op Twitter (34,5%). Daarnaast volgen zij vaak journalisten (20,7%), experts (17,2%) en nationale nieuwsoutlets (17,2%). De gwone man komt niet in de volglijstjes van onze Kamerleden voor.

Dit is opmerkelijk, aldus de onderzoekers, omdat iets minder dan de helft van de Kamerleden Twitter belangrijk vindt voor de burger. Twitter wordt door Kamerleden vooral belangrijk geacht voor openheid naar de burger, maar dus niet voor de burger zelf. Het “gesprek” met de burger lijkt geen dialoog te zijn.

Links vindt social belangrijker

Van alle Kamerleden vindt 86% Twitter het belangrijkste sociale platform voor hun dagelijkse werkzaamheden. Ook bij journalisten staat Twitter met 81,6% op nummer één. Opvallend is dat ‘nieuwe’ platformen zoals instagram nog nauwelijks gebruikt worden door politici.

 

Ook blijkt dat linkse Kamerleden veel meer waarde aan sociale media hechten dan zij die zichzelf aan de rechterkant van het politieke spectrum plaatsen

Kamerleden van D66 en de Partij Voor de Vrijheid tweeten gemiddeld weinig, maar deze tweets worden door respectievelijk 19% en 14,3% van de journalisten als meest nieuwswaardig beoordeeld. Bij partijen die veel tweets per fractielid versturen, zoals GroenLinks en de PvdD, liggen deze percentages veel lager: 9,5% en 4,8% 

 

 

 

 

 

Over de auteur

Journalist voor CommunicatieOnline, MarketingOnline, Adformatie.nl en de bijbehorende magazines. Lees meer over

Reacties op dit artikel (4)

Comment author avatar
Avatar

Karel Bruinsma

(6 maart 2014, 14:07)
http://www.bernhoven.nl
Kamerleden laten niet alleen via Twitter de kiezer links liggen. Dat doen ze ook in 'real life'. Behalve natuurlijk wanneer er verkiezingen in aantocht zijn. Dan wordne we bedolven onder de mooiste beloftes. En iedere keer na de verkieizngsuitslag is het weer een deceptie om te zien hoe weinig er van die beloftes overblijft.

Ik waagde onlangs een brief aan de vaste Kamercommissie van VWS. Ik wees de geachte leden op het effect van politieke besluitvorming waardoor de zorgkosten maar blijven stijgen. Terwijl Kmaer en minister bijna dagelijks roepen dat de zorgkosten de pan uit rijzen, dat het zo niet kan en dat de burger zich vernatwoordelijk moet voelen voor de centjes die aan de zorg besteed worden. De kaarlijkse controle die mijn vrouw na een ernstige ziekte moet ondergaan kost jaarlijks 550 euro. In 2013 kostte precies dezelfd e controle bijna 1200 euro! De zorgverzekeraar wijst naar het ziekenhuis en zegt 'zoek het maar uit, wij weten van niks, wij betalen gewoon'. Het ziekenhuis wijst naar het door de politiek bedachte DOT systeem. Een nieuw financieringssysteem in de zorg. Het komt erop neer dat je voor een enkele behandeling in het ziekenhuis een rekening krijgt waarin alvast twee vervolgbehandeling verrekend worden. Ook als je die behandelingen niet krijgt, je betaalt ze toch. het net als bij de supermarkt een kilo appels kopen, maar drie kilo betalen voor het geval je later misschien nog twee kilo appels erbij zou willen. Kunt u het nog volgen? Nou, ik ook niet. En dat legde ik dus aan de vaste commissie van VWS voor. Wat denkt u? Ik krijg netjes een ontvangstbevestiging. Maar een paar maanden later krijg ik een briefje dat mijn vraag ter kennisgeving is aangenomen en dat er niets mee ge daan wordt. Geen enkel Kamerlid neemt zelfs de moeite mij uit te leggen hoe dat nu toch werkt met dat DOT systeem. Mijn vraag is niet serieus genomen, ik wordt gewoon in een hoekje teruggezet en niemand die eens even uitlegt hoe het zit. Zie daar de arrogantie van de Kamerleden.

Verkiezingen? Ik denk er enstig over om mijzelf de gang naar het stembureau te besparen. Die loopt toch alleen maar op een deceptie uit.
Avatar

Karel Bruinsma

(6 maart 2014, 14:12)
http://www.bernhoven.nl

Kamerleden laten niet alleen via Twitter de kiezer links liggen. Dat doen ze ook in 'real life'. Behalve natuurlijk wanneer er verkiezingen in aantocht zijn. Dan worden we bedolven onder de mooiste beloftes. En iedere keer na de verkiezingsuitslag is het weer een deceptie om te zien hoe weinig er van die beloftes overblijft.

Ik waagde onlangs een brief aan de vaste Kamercommissie van VWS. Ik wees de geachte leden op het effect van politieke besluitvorming waardoor de zorgkosten maar blijven stijgen. Terwijl Kamer en minister bijna dagelijks roepen dat de zorgkosten de pan uit rijzen, dat het zo niet kan en dat de burger zich verantwoordelijk moet voelen voor de centjes die aan de zorg besteed worden. De jaarlijkse controle die mijn vrouw na een ernstige ziekte moet ondergaan kost jaarlijks 550 euro. In 2013 kostte precies dezelfde controle bijna 1200 euro! De zorgverzekeraar wijst naar het ziekenhuis en zegt 'zoek het maar uit, wij weten van niks, wij betalen gewoon'. Het ziekenhuis wijst naar het door de politiek bedachte DOT systeem. Een nieuw financieringssysteem in de zorg. Het komt erop neer dat je voor een enkele behandeling in het ziekenhuis een rekening krijgt waarin alvast twee vervolgbehandeling verrekend worden. Ook als je die behandelingen niet krijgt, je betaalt ze toch. Het is net als bij de supermarkt: een kilo appels kopen, maar drie kilo betalen voor het geval je later misschien nog twee kilo appels erbij zou willen. Kunt u het nog volgen? Nou, ik ook niet. En dat legde ik dus aan de vaste commissie van VWS voor. Wat denkt u? Ik krijg netjes een ontvangstbevestiging. Maar een paar maanden later krijg ik een briefje dat mijn vraag ter kennisgeving is aangenomen en dat er niets mee gedaan wordt. Geen enkel Kamerlid neemt zelfs de moeite mij uit te leggen hoe dat nu toch werkt met dat DOT systeem. Mijn vraag is niet serieus genomen, ik wordt gewoon in een hoekje teruggezet. Zie daar de arrogantie van de Kamerleden.

Verkiezingen? Ik denk er enstig over om mijzelf de gang naar het stembureau te besparen. Die loopt toch alleen maar op een deceptie uit.

Avatar

(6 maart 2014, 14:23)
Ik hoop dat we van Weber Shandwick te horen krijgen welke kamerleden vooral burgers volgen. Het lijkt me ook heel belangrijk om te weten of ze ook reageren op hun tweets.
Avatar

Aug Biels

(6 maart 2014, 21:36)
Simpel gezegd: het gebruikelijke gedrag wordt op twitter voortgezet. Burgers dienen te worden toegesproken. Er wort niet naar ze geluisterd. Bij protest oppakken en in het cachot donderen.

Gerelateerde items Tweede Kamer Twitter