PR & Reputatie

'Politiebond NPB maakt misbruik van kwetsbare positie woordvoerders'

Redactie | 12 juni 2017, 14:03

Ilse Heemskerk en Koen van Tankeren reageren op kritiek NPB op woordvoerder politie Simen Klok

Op de site van de Nederlandse Politiebond werd politiewoordvoerder Simen Klok (foto) aangevallen in een blog. Dat leidde tot felle reacties van collega-woordvoerders. Later werd de blog verwijderd en aangepast, maar de NPB'ers toonden zich niet heel erg schuldbewust. Zie ook het artikel hierover (premium) op CommunicatieOnline

 

Woordvoerders Ilse Heemskerk en Koen van Tankeren geven  een reactie.

 

Koen van Tankeren, SabelCommunicatie:

'Woordvoering is vaak maar de laatste 5% van een veel langer traject'  

 

'Van woordvoerders blijf je af! Het is verbazingwekkend en ongehoord dat een kaderlid van de politievakbond een woordvoerder van de eigen organisatie zo afvalt. In dit geval gaat het ook nog om een ambtenaar in functie die gewoon zijn werk doet. Woordvoering is vaak maar de laatste 5% van een veel langer traject waarbij je als (communicatie)adviseur intern de organisatie een spiegel voorhoudt en de buitenwereld naar binnen brengt, kritische vragen stelt om een verhaal naar buiten toe scherp te krijgen. Dat beseft de buitenwereld vaak niet.

 

Buiten proportie

Maar hoe dan ook: als woordvoerder sta je per definitie op de voorgrond en neem je een kwetsbare positie in. Om daar zoals hier is gebeurd, op een dergelijke manier misbruik van te maken, is buiten alle proportie. De felle reacties onder collega-woordvoerders zijn dan ook begrijpelijk. Dat de bewuste blog inmiddels binnen 24 uur door de politiebond offline is gehaald, is waarschijnlijk om meer reputatieschade te voorkomen, maar hopelijk vooral een teken dat men ook daar tot inkeer is gekomen.”

Ilse Heemskerk,
woordvoerder en strategisch adviseur: 

'Onbeschaamd gespeeld op de persoon'

 

'Als woordvoerder ben je vaak Kop van Jut. Je bent uithangbord, en die zichtbaarheid neemt met zich mee dat je ook de eerste bent die de klappen vangt. Dat weet je als je voor deze rol opteert. Niet zeuren dus. De uitingen van NPB-Kaderlid Marijke Kemna zijn echter van een heel andere orde, vooral door de toon. Die  is kleinerend en beschuldigt de betreffende woordvoerder Simen Klok van liegen, domheid en vergeetachtigheid. Dat gaat niet meer over de inhoud, dat is spelen op de man.

 

Beschadigend

Het spelen op de man, is een argument dat ingaat op de persoon in plaats van op de inhoud. We zien ze dagelijks voorbijkomen vooral in de politiek, maar zelden zo onbeschaamd als in deze blog. Drogredenen leveren eigenlijk nooit bruikbare inhoud voor een discussie of debat. Het beschadigt alleen je tegenstander of doet een poging daartoe. In het slechtste geval beschadig je alleen je eigen positie en dat is precies wat hier gebeurt.

 

Penalty

Het verbaast me dan ook niet dat de oorspronkelijke blog inmiddels niet meer online staat en dat in de update van vandaag de meest neerbuigende teksten zijn verwijderd. Ook de Politiebond zal hebben ingezien dat spelen op de man doorgaans leidt tot een penalty voor de tegenpartij.'

Over de auteur

Reacties op dit artikel (1)

Comment author avatar
Avatar

Patrick

(13 juni 2017, 18:57)
Gezien de vele reacties op Marijke haar blog ben ik bang dat ze er niet zo erg ver naast zit en de gevoelens en problemen nu zonder aanzien des persoons misschien toch nog niet zo slecht heeft verwoord.
En ja misschien dat afdeling woordvoering eens een dienst mee moet draaien op het RSC Rotterdam?

Meer in channel PR & Reputatie

Van onze partners

Whitepapers

Blijf op de hoogte


Adfo Events

Populaire blogs