Bureaus & Accounts

Racistisch schandaal in Zuid-Afrika leidt tot ondergang PR-bureau Bell Pottinger

, redactie | 13 september 2017, 10:35

Een foute opdracht te veel

Een racistisch schandaal in Zuid-Afrika heeft het roemruchte Britse PR-bureau Bell Pottinger de das omgedaan. Pogingen om het bedrijf te verkopen zijn mislukt. Het faillissement is dinsdagavond bekendgemaakt.

Bell Pottinger, opgericht door Lord Tim Bell, ooit de favoriete pr-man van Margaret Thatcher, kwam onder vuur te liggen na een onderzoek naar de Zuid-Afrikaanse praktijken van het pr-bureau. 

Het bleek tegen betaling van een ton per maand campagne te voeren om de spanningen tussen zwart en wit te vergroten. Dat gebeurde  in opdracht van de Gupta-familie - de Indiase clan die naar verluidt veel invloed heeft in Zuid-Afrika, onder meer op Jacob Zuma.

De verontwaardiging over de schimmige Zuid-Afrikaanse praktijken van Bell Pottinger waren groot en bleef niet zonder gevolgen. Het bureau kreeg een schorsing van 5 jaar aan de broek van de Britse PRCA, de branchevereniging voor PR-adviesbureaus. Klanten en personeel liepen weg, en dochterbedrijven wilden zich ontdoen van het Britse moederbedrijf en doorgaan onder een andere naam.

In een verklaring liet BDO, dat is aangesteld als curator, weten dat de klanten worden overgedragen aan andere bureaus.

Bell Pottinger - Of Bell Rottinger zoals de bijnaam luidde, was bekend en berucht in het PR-vakgebied. Het werkte voor foute figuren en regimes, zoals Pinochet en het apartheidsregime.

Foto: screenshot van een ontluisterend interview van Lord Tim Bell bij Newsnight, BBC

Over de auteur

Journalist voor CommunicatieOnline, MarketingOnline, Adformatie.nl en de bijbehorende magazines. Lees meer over

Reacties op dit artikel (0)

Comment author avatar

Meer in channel Bureaus & Accounts

Whitepapers

Blijf op de hoogte


Adfo Events

Populaire blogs