PR & Reputatie

'Salarisfiasco ING levert geen schade aan het merk op'

Roderick Mirande, redactie | 13 maart 2018, 16:28

'Dom' en 'niet handig'. Zo karakteriseren merkexperts de communicatie rond de salarisverhoging die niet doorging. 'Maar voor het merk valt het waarschijnlijk mee.'

Communicatie- en merkexperts noemen de communicatie van ING rond de voorgenomen salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers 'dom' en 'niet handig'. Toch verwachten ze dat het geen langetermijneffecten zal hebben voor het merk ING.

'De timing was verschrikkelijk dom, twee weken voor de verkiezingen', zegt Anton Gouman van communicatiebureau Puntkomma tegen het ANP. De manier waarop ING de loonsverhoging heeft ingetrokken, is ook niet slim volgens Gouman. 'Jeroen van der Veer moet zich kwetsbaar opstellen en zijn fout toegeven in een interview. Nu dempen ze de ophef met een persbericht waarin staat dat ze nadenken over een alternatief. Dan heb je het echt niet begrepen.'

'Hoe ze dit aangepakt hebben is pr-technisch niet handig', zegt ook merkexpert Rob van Benthem van Kantar Millward Brown tegen het ANP. 'Maar per saldo valt het voor het merk ING waarschijnlijk mee. Dit stormpje waait weer over. Nu is ING aan de beurt, volgende keer weer ABN AMRO of Rabobank, dat is het beeld bij veel mensen.'

Bron: ANP
Beeld: Uit recente commercial van ING waarin ING zegt een 'sociaal experiment' uit te voeren, waarbij onderzocht wordt of mensen hun vriendschap of familieband belangrijker vinden dan geld. 

Over de auteur

Roderick Mirande
Redacteur Merk & Strategie Lees meer over Roderick Mirande

Reacties op dit artikel (10)

Comment author avatar
Avatar

Hans de Koning

(14 maart 2018, 9:49)
http://locomotive.nl
Als dit een merk geen schade oplevert, wat dan wel? Het is wel heel makkelijk om te zeggen dat "dit stormpje wel weer overwaait". Deze stommiteit heeft zo'n impact dat men het niet 1-2-3 weer vergeten is. Resteert imago: ING = graaiers die buiten de maatschappij staan.

De enige reden dat ze weinig klanten kwijtraken is dat mensen niet van zijn bankrekening afwillen. Dat geeft veel gedoe. By the way, wanneer wordt dat eens opgelost? Dan pas zul je zien dat banken echt verantwoordelijk gaan ondernemen.
Avatar

Nieck Engelhard

(14 maart 2018, 10:03)
Beste Roderick,

Ik denk ook dat de communicatie rondom de salarisverhoging op lange termijn geen effect zal hebben op de merkbekendheid van ING. Ik merk op dat het grote graaiers imago van het bankwezen door deze actie is versterkt en dat er schouderophalend en schamper zal worden gereageerd op elke poging van elke afzonderlijk bank die zichzelf in zijn campagnes afficheert als meedenkende maatschappelijke dienstverlener (onwaarachtig). Een bank als Triodos zal hier de vruchten van plukken.

Met vriendelijke groet,
Nieck Engelhard
Avatar

Mirjam

(14 maart 2018, 10:50)
Heb mijn rekening opgezegd, opzegservice van de nieuwe bank heeft circa 14 dagen verwerkingsproces. Daar zal ik niet uniek mee zijn.
Gevolgen zijn daarom nog net volledig zichtbaar.
Het stapelt zich wel op. Het gebruik van bankgegevens voor marketingdoeleinden en nu deze verhoging.
Avatar

Mirjam

(14 maart 2018, 10:51)
Heb mijn rekening opgezegd, opzegservice van de nieuwe bank heeft circa 14 dagen verwerkingsproces. Daar zal ik niet uniek mee zijn.
Gevolgen zijn daarom nog niet volledig zichtbaar.
Het stapelt zich wel op. Het gebruik van bankgegevens voor marketingdoeleinden en nu deze verhoging.
Avatar

Harry Stamps

(14 maart 2018, 11:36)
Ben het volledig eens met Hans en Nieck. Verder is het toch eigenlijk beschamend dat het bestuur zoiets goedkeurt. Na alles wat er gebeurd is in het recente verleden. Het zegt mijn inziens wat (veel?) of men weet wat er leeft in de samenleving. Het is overigens geen marketing issue maar een management issue. Marketeers of communicatiemensen kunnen dit niet corrigeren.
Avatar

Sabine Steen-Lakerveld

(14 maart 2018, 13:21)
De schade is meer toegedaan aan de branche als geheel, met ING als voorbeeld. De vraag is: delen hun echte stakeholders (en niet de gewone man op straat) die mening ook of vinden zij het wel prima? De reden dat de beloning nu niet ter stemming wordt gebracht zal meer zitten in de verwachting dat ze een aantal grotere aandeelhouders hun handen er nu niet aan willen branden, dan dat ING zelf de kritiek echt ter harte neemt. Dat verklaart direct de opmerking van de RvC dat ze andere mogelijkheden gaan zoeken.

De opmerking over de timing vind ik zelf onhandig. Het alternatief is een jaar wachten of een tussentijdse, extra aandeelhoudersvergadering organiseren. Hoe handig is dat? We moeten ons ook beseffen dat je met timing soms nu eenmaal vastzit aan regels (in dit geval moet je de agenda van de AV nu eenmaal rond deze tijd bekendmaken. Daar kom je niet omheen).

Verder ben ik het helemaal eens met Nieck en Hans.
Avatar

ruud.verheijen@wmglobal.com

(14 maart 2018, 13:39)
Reputatie komt te voet maar gaat te paard - zei prof. van Riel altijd. Dit gaat weldegelijk schade opleveren voor ING. En flink ook. Klanten stappen op. Comissisarissen maken zich belachelijk en Ralph Hamers loopt ongevraagd een enorme deuk op. Hij laat dit gebeuren. En zijgt wel erg opvallend. Wanneer doet hij zijn mond eens open? Het tijd dat hij een groot gebaar maakt en zelf zijn mening geeft. Niets doen is geen optie Ralph!
Avatar

Bob G. Goulooze

(14 maart 2018, 14:57)
Toen ik net in de communicatie begon had het PR-bedrijf waarvoor ik werkte een mooie makkelijk te begijpen metafoor. Vertrouwen is als een bankrekening. Daar moet je regelmatig wat op storten. Als je er dan wat vanaf haalt accepteert het publiek dat wel. Nu wil het geval dat de cultuur in de boardrooms zodanig is dat er nooit wat wordt bijgestort. Men haalt er echter alleen maar vanaf. Dus als er al weinig vertrouwen is dan is elke debitering te veel. Overigens is er, sinds DeNederlandscheBank in 2010 constateerde dat de cultuur en het gedrag binnen de boardrooms hinderpalen zijn voor klantgerichtheid, weinig effectiefs gebeurd. Zolang die boardroom cultuur en het daaruit voortvloeiende gedrag beloond worden, zolang zal het duren voordat daadwerkelijke verandering plaatsvindt. De bankiers hebben keurige lipservice verleend. Maar de situatie isnagenoeg gelijk aan die van voor de crisis. Toen was al bekend dat men rustig decrisis zou uitzitten. En daarna gewoon weer budiness as usual.
Avatar

Pieter Schaffels

(14 maart 2018, 16:08)
(Merk)reputatie is geen doel op op zich. Uiteindelijk gaat het om klanten en hun bestedingen bij de bank. Denk dat voor veel mensen nu de maat vol is en ze bereid zijn de overstapdrempel te nemen. Dat gaat blijvende schade opleveren en ook potentiële klanten zullen zich achter de oren krabben. Laten we het vooral op dat niveau meten en beoordelen.
Avatar

Jorrit Lang

(14 maart 2018, 22:32)
Het is volgens mij naïef om te stellen dat deze affaire geen schade oplevert. Ja waarschijnlijk niet meetbaar in onderzoek (zoals vaak blijkt in mijn eigen ervaring) maar het is een gebeurtenis die pijnlijk de al dan niet terechte kritische houding ten aanzien van grote instituties bevestigd. En ja ook dit incident waait over, maar een gevoel van wantrouwen blijft zeker hangen. Dat is schadelijk voor de vertrouwensrelatie (die er in enige vorm moet zijn) tussen grote organisaties en publiek. En gebrek aan onderling vertrouwen is inefficiënt in een economie en ondermijnt een goede samenwerking tussen alle partijen in een maatschappij.
Kortom, ik vat het niet ligt op.

Gerelateerde items Ing Ralph Hamers Reputatie

Meer in channel PR & Reputatie

Van onze partners

Whitepapers

Blijf op de hoogte


Adfo Events

Populaire blogs