PR & Reputatie

Staatsloterij neemt media in maling met PR-hoax over schatkist met goud

, redactie | 1 december 2016, 12:39

De Telegraaf plaatste het bericht, en daarna ging het los. Hart van Nederland, van WNL en tal van andere serieuze en minder serieuze media plaatsten het bericht dat er op de bodem van de Reigerplas in Flevoland door Duikteam Almere een schatkist is gevonden vol met goud. Vandaag, donderdag zou het naar boven worden gehaald, maar met een persbericht liet de Staatsloterij weten dat het om een pr-stunt ging.

1726

De hoax begon afgelopen zondag in de Reigerplas een zware houten kist aan, die in het slib op de bodem verborgen lag. Zij filmden hun vondst en deelden de video via social media en YouTube met de tekst: ‘Verkenningsduik Reigerplas leverde bijzondere vondst op: een oude kist. Na het terugkijken van de beelden lijkt op het slot het jaartal 1726 te staan.”

Media pakten de vondst snel op en er werd gespeculeerd over de inhoud van de mysterieuze kist. Vandaag kwam daar dus een einde aan: de gouden vondst van Duikteam Almere blijkt een stunt van de Staatsloterij.  Er was geen lading afkomstig uit de achttiende eeuw en de goudstaaf ‘in de kist’ bleek een extra prijs ter waarde van 110.000 euro voor het 290-jarige jubileum.

Knipoog

‘De Staatsloterij bestaat 290 jaar en omdat onze geschiedenis nauw is verbonden met die van Nederland, wilden we dit met een knipoog tot uitdrukking brengen”, vertelt Floris van Driel, woordvoerder van de Staatsloterij. ‘Zo kwamen we op het idee om ergens een oude kist uit ons oprichtingsjaar 1726 met een geheimzinnige inhoud op te laten duiken.’

 

Over de auteur

Journalist voor CommunicatieOnline, MarketingOnline, Adformatie.nl en de bijbehorende magazines. Lees meer over

Reacties op dit artikel (2)

Comment author avatar
Avatar

(1 december 2016, 13:54)
Zou dit ook een hoax kunnen zijn? Op 1/12/16 in het nieuws: NEW YORK (AP) — Police in New York City are looking for a quick-thinking thief who stole an 86-pound bucket of gold flakes worth nearly $1.6 million off an armored truck in Manhattan.
Avatar

(1 december 2016, 14:19)
Haha, die zag ik vanochtend ook langskomen Patrick, met een fotootje van de meneer erbij. Ook zo'n verhaal dat te mooi is om waar te zijn (en meestal is het dan ook niet waar). Maar ik denk dat AP het wel gecheckt heeft en zie dat veel media de politie uit New York als bron noemen... Nog even het voordeel van de twijfel

Gerelateerde items De Staatsloterij Hoax

Meer in channel PR & Reputatie

Van onze partners

Whitepapers

Blijf op de hoogte


Adfo Events

Populaire blogs