PR & Reputatie

We hebben print veel te vroeg doodverklaard in PR en communicatie

Redactie | 12 maart 2018, 13:10

POLL: Heeft papier nog een toekomst in communicatie of is die marginaal?

Is print te vroeg ‘doodverklaard in communicatie en pr? Die vraag dringt zich op nu KLM blijkt af te stappen van het volledig digitaal intern communiceren. Het brengt zijn nieuwe personeelsmagazine uit op papier. Reden: papier bindt de achterban beter aan het bedrijf.

Judith Coster, hoofd Communicatie KLM: ‘Wij denken dat je bedrijfstrots - weet mijn gezin wat er gebeurt? – beter via papier kunt communiceren.’ Het nieuwe magazine past in het verhaal van KLM om hoofd en hart van de mensen via storytelling aan elkaar te verbinden, aldus Coster.

FCK 

De alomtegenwoordigheid van digitale media heeft printmedia een nieuwe waarde gegeven, zo lijkt het. Die waarde bleek onlangs ook bij KFC, dat de krant een belangrijke rol gaf in de crisiscommunicatie rond het kipschandaal. Het plaatste een paginagrote advertentie in zowel The Sun als Metro-kranten waarin het KFC in FCK veranderde. 

De geprinte krant bleek hierbij een perfect medium om de excuses op de publieke agenda te krijgen. Bovendien maakte KFC gebruik van het vertrouwen dat het medium nog altijd meer heeft dan sociale en online media.

Statisch en veel te duur

Er zijn echter ook voldoende mensen die de waarde van papier helemaal niet meer zo inzien. Op de site Forbes mochten mediamensen hun mening geven over de waarde van print. De tegenstanders daar vinden het papier te statisch, veel te duur en te weinig interactief. Niet echt iets met toekomst. 

Binnenkort is iedereen afkomstig uit het digitale tijdperk, en zal print nog een marginaal bestaan hebben, voorspellen critici. Natuurlijk zal het nog een eigen waarde hebben, maar die zal niet opwegen tegen de communicatie online en op sociale media.

Aan welke kant van de medialle sta jij? Wat is jouw mening over onderstaande stelling?

Print is te vroeg doodverklaard en heeft een gouden toekomst in PR en communicatie

Ja, papier is fysiek aanwezig, wekt vertrouwen en heeft een geheel eigen waarde die we met digitaal niet kunnen opvangen.
91% (166 stemmen)
Nee, print is duur, statisch, en leidt binnenkort - als iedereen echt uit het online tijdperk komt - een marginaal bestaan
9% (16 stemmen)
Totaal aantal stemmen: 182

Over de auteur

Reacties op dit artikel (7)

Comment author avatar
Avatar

Anonymous

(12 maart 2018, 13:59)
Heb net gestemd en interessant om te zien dat tot nu toe meer dan tachtig procent van de stemmers gelooft dat print een toekomst heeft. Bij Logeion zien we ook dat ons vakblad C een belangrijke reden is voor onze leden om lid te worden en te blijven. Daarnaast moet je natuurlijk ook je andere, digitale communicatiekanalen blijven ontwikkelen.
Avatar

Jasper Mulder

(12 maart 2018, 14:24)
C is inderdaad op papier en als PR-verenigingsblaadje doet het zijn dienst. Ik vind wel dat digitaal bij Logeion slecht is ontwikkeld. Nauwelijks interactief, niet urgent, eigenlijk een gemiste kans voor een beroepsvereniging in het communicatievak.
Avatar

Marjan

(12 maart 2018, 15:00)
Ik geloof helemaal in het argument van KLM dat papier meer bindt, en met name de achterban. Papier hoort gewoon thuis in een goede communicatiemiddelenmix - alleen papier of alleen digitaal is te rigide, het gaat om een goede balans in off- en online middelen!
Avatar

Maarten Ros

(12 maart 2018, 15:47)
Bij KLM weten ze waar ze mee bezig zijn. Voorop lopen in webcare én de kracht van een magazine benutten. Print vervult voor veel organisaties een uitstekende rol in de totale middelenmix getuige deze knispernede papieren voorbeelden: https://medium.com/@contenture/van-print-krimpt-naar-print-wint-13a6ec77d8d4
Avatar

Anonymous

(13 maart 2018, 12:39)
Zelf heb ik print nooit doodverklaard. Wat dat betreft sluit ik me helemaal aan bij Frank Korvers. Voor een mooi, authentiek, met liefde gemaakt blad dat échte verhalen vertelt is altijd plek. Dan maar duur; het is de impact die telt, lijkt me.
Avatar

Anonymous

(14 maart 2018, 10:30)
@Jasper, ik vind "verenigingsblaadje" te weinig eer voor ruim zestig pagina's inhoud hoor ;-), en je hebt helemaal gelijk dat we nog stappen moeten maken op het gebied van digitaal. Gaan we zeker doen, dat is ook wat onze leden willen, voor ons is urgentie ook belangrijk maar niet noodzakelijkerwijs om nieuws te genereren. Kortom, we zijn volop in beweging en zijn ons ervan bewust zijn dat we nog veel beter en interactiever kunnen worden. Werk aan de winkel voor ons, groet Andre

Gerelateerde items Print Papier

Meer in channel PR & Reputatie

Van onze partners

Whitepapers

Blijf op de hoogte


Adfo Events

Populaire blogs