door SRM Opleidingen, partner | 21 februari 2018, 16:03 in Mensen & Carrière
Gonda Duivenvoorden Gerald Morssinkhof Communicatiestrategie

Blog: "De Psychologie van Communicatie"

SRM Opleidingen, partner | 21 februari 2018, 16:03

Intentie ≠ effect. Alhoewel tragisch, is het recente aftreden van ex-minister Halbe Zjilstra van Buitenlandse Zaken een prachtig voorbeeld van dit mechanisme.

Intentie ≠ effect
Zijn intentie was om ons te waarschuwen voor het ‘rode gevaar’ uit Rusland, die volgens hem een groot Rusland nastreven.

Het effect was dat hij uiteindelijk zelf aftrad op dinsdag 13 februari 2018. En daarnaast als andere effecten dat de Russen zich bedondert voelen, waardoor de broze relatie met hen nog verder onder druk komt te staan. Hiermee heeft de coalitie van VVD, CU, CDA en D’66 een flinke kras opgelopen. Om nog maar niet te spreken over het leiderschap van premier Rutte die opnieuw een inschattingsfout maakte bij een bedreigde minister zoals eerder bij Opstelten, van de Steur, Hennis en Teeven.

Hoe kan dat?
Intentie is iets wat jezelf wilt. Iets wat jij nastreeft, en waarvan je anderen wilt overtuigen, hen wilt meekrijgen of hen iets wilt laten doen waarvan jij vindt dat dat belangrijk is. Kortom, bij intentie vormen jouw eigen opvattingen en gedachten het centrale vertrekpunt.

Een klassieke fout die daarbij gemaakt wordt, is dat je jouw eigen gedachten zo centraal stelt, dat je je nauwelijks kunt voorstellen dat anderen er anders in staan/naar kijken. Het gevolg is een soort van blinde tunnelvisie. Dit interne geloof stimuleert om door te gaan. Je wordt aangemoedigd door jouw eigen gedachten. Waarschijnlijk zie je om jou heen ook allerlei bewijs dat je op de goede weg zit, waardoor alternatieve geluiden genegeerd worden.

Wat dan ontbreekt is het perspectief van anderen. Hoe kijken die er naar?
En dat zag je ook bij deze minister. Toen hij inzag dat anderen zijn verhaal niet zo geweldig vonden, was hij zelf ook enigszins verbaasd dat hij dit gedaan had. Hoe had dit kunnen gebeuren? Hij wist het zelf ook niet –althans dat suggereerde hij-, maar wij denken dat hij vergat dat anderen het effect van zijn handelen/opstelling in hun leefwereld bepalen. Negeren daarvan kan je opbreken en duur komen te staan.

Niks mis met intenties, maar voor gewenste effecten moet je uit een ander vaatje tappen dan enkel en alleen uit jouw eigen tunnel.

 

Gonda Duivenvoorden en Gerald Morssinkhof
Gonda Duivenvoorden en Gerald Morssinkhof schreven samen het boek 'De Psychologie van Communicatie' en zijn, naast hun eigen beroepspraktijk, bijzonder actief als programmamanager, trainer en coach in communicatieopleidingen van SRM. Samen zijn zij inhoudelijk verantwoordelijk voor de opleiding tot .

 

Maak het verschil!
Wil jij je verder verdiepen in de grondhouding van de zender, de leefwereld van de ander en de effect-bevorderende factoren voor het ontwikkelen van effectieve communicatiestrategieën? Bestel dan het boek  en help onze droom verwezenlijken om van communicatie een vak te maken dat staat voor zelfreflectie, luisteren, honoreren en leren van haar ontvangers om er als organisatie toe te doen.

.

Reacties op dit artikel (0)

Comment author avatar

Dit is een bijdrage van

SRM Opleidingen

Partner

Meer van deze partner
Nu op Twitter
 • SRM Opleidingen
  Gonda Duivenvoorden en Gerald Morssinkhof delen op 12 maart bij SRM het gedachtegoed uit hun nieuwe boek 'De Psycho… t.co/yAw9RwoTR4
 • SRM Opleidingen
  Op 26 maart presenteren Guy van Liemt en Gert Koot hun fraaie nieuwe boek bij SRM. In 14 stappen (hoe kan het ook a… t.co/2UKdv6ZfYA
 • SRM Opleidingen
  De volgende Online communicatie groep gaat definitief van start! De eerste bijeenkomst is al op dinsdag 6 maart. Ga… t.co/oj58BSi417
 • SRM Opleidingen
  Op 7 februari a.s. start bij SRM de volgende Masterclass Social media marketing. Wil jij dit jaar de doelstellinge… t.co/sfiS3noGpg